Syksy
Opintojakson nimi Digitalisaatio yhteiskunnassa
Opintojakson ajankohta 15.09.2021 - 15.12.2021
Korkeakoulu Turun ammattikorkeakoulu
Opintojakson kieli Suomi
Opintopisteet 2 OP

Opintojakson ala Kaikille aloille soveltuva
Opettaja Sakari Koivunen
Email
Tarjotaan avoimen opiskelijoille Maksuton
Taso AMK

Digitalisaatio yhteiskunnassa

15.09.2021 - 15.12.2021

Opintojakson kuvaus

Sisältö

 • Kurssi pohjautuu pitkälti kurssin vastuuopettajan käymiin podcast-keskusteluihin eri alojen asiantuntijoiden kanssa. Kuuntelet podcastit, osallistut verkkokeskusteluun ja reflektoit omaa ajatteluasi kirjallisesti.  Voit kuunnella podcasteja halutessasi jo etukäteen mikäli haluat saada maistiaisen kurssin sisällöistä. Löydät keskustelut kaikilta yleisiltä podcast-alustoilta hakusanalla ”digitalisaatio yhteiskunnassa” Turun ammattikorkeakoulun Talk-sarjan alta.
 • Kurssi ei ole tekninen kurssi, vaikka käsitteleekin teknologiaa. Et tarvitse teknologista pohjaymmärrystä, kurssi sopii kaikkien alojen opiskelijoille.
 • Tällä kurssilla pohditaan, miten teknologian kehitys muuttaa yhteiskuntaa ja miten siihen tulisi varautua. Mitä mahdollisuuksia robotiikka tuo ja on jo tuonut? Saako ihminen ajaa autoa kaupunkiliikenteessä vielä 15 vuoden päästä? Onko tulevaisuudessa työttömyysaste yli vai alle 50 %? Pitäisikö tavoitella täyshyvinvointia täystyöllisyyden sijaan? Paskaduunit boteille ja ihmiset nauttimaan elämästään? Jyrääkö teknologinen eliitti tarpeettoman rahvaan asumaan betonibunkkereihin, pois omistavan ja osaavan paremmiston tieltä? Onko sinulla oikeus yksityisiin ajatuksiin tekoälyn ja big datan aikakaudella? Miksi lapsille opetetaan vielä kieliä, vaikka baabelinkala on korvassa ennen kuin ehtivät työikään — vai onko? Onko täystyöttömyys terve tavoite vai karmea uhka? Mitä Arkhimedeen vala sanoo kaikesta tästä?
 • Tulevaisuus on tulossa. Meidän kunnia-asianamme on tehdä siitä paras mahdollinen. Keskustellaan ja pohditaan tärkeitä teemoja yhdessä.

Osaamistavoitteet

Kurssin käytyään opiskelijalla on ymmärrys digitalisaation vaikutuksista yhteiskuntaan ja valmiudet osallistua yhteiskunnallis-teknologiseen keskusteluun. Tämä ei ole kurssi, jossa opetellaan asioita ulkoa ja jossa on pelkästään oikeita tai vääriä vastauksia. Pohdintakurssi saa sinut pohtimaan ja kohtaamaan uusia ajatuksia.

Arviointikriteerit

Arviointiasteikko

 • H-5

Opintojakson työskentelytavat ja aikataulutus

 • Kurssin podcast-sisältöjä voit halutessasi kuunnella jo etukäteen mikäli haluat maistiaisen sisällöstä. Löydät jaksot kaikilta yleisimmiltä alustoilta hakusanalla ”digitalisaatio yhteiskunnassa” Turun ammattikorkeakoulun Talk-sarjan alta.
 • Kurssia voi suorittaa pääosin omaan vapaaseen tahtiin PAITSI loppuseminaarin ja vertaisarvioinnin osalta. Voit valita itsellesi sopivan loppuseminaarin kahdesta vaihtoehdosta. Merkkaa itsellesi sopiva jo nyt kalenteriin. Loppuseminaarissa käydään keskustelua kurssin teemoista ja siihen osallistuminen on pakollista kurssin suorittamiseksi.
 • Loppuseminaariin voi osallistua joko 13.12. 17:00-19:00 tai 15.12. 17:00-19:00.
 • Vertaisarvioitava lopputehtävä asettaa aikataulun niin, että sinun tulee kommentoida muiden kirjoittamia esseitä 1.12.-15.12. Oman esseesi palautat marraskuun loppuun mennessä.
 • Muut oppimistehtävät voit tehdä täysin vapaalla aikataululla.
 • Sisältönä on podcastien lisäksi muuta materiaalia. Teemoissa kosketetaan yhteiskunnallisia aiheita laajasti digitalisaation näkökulmasta: eettiset kysymykset, tietoturva, työn tekeminen, demokratia, terveys, kestävän kehityksen ilmiöt.

Ilmoittautumistiedot

 • Ammattiliitto PRO:n jäsenkiintiö: 25 paikkaa
 • Opiskelijat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä.