Kursnamn
Erityisruokavaliot
Kursdatum
01.02.2022 - 30.11.2022
Yrkeshögskolan
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Kursens språk
Finska
Studiepoäng
5 SP
Bransch
HUBBEN för alla, Turism och kosthåll HUB
Lärare
Xamkin lehtori
För öppna YH studenter
Avgiftsfri
Nivå
YH
Anmälningstid
22.11.2021 - 02.10.2022
Beskrivning
Tavoitteet:
Tavoitteen on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.
Sisältö:
Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
Viestintä ja turvallisuus
Förkunskapskrav
Perustietämys ravitsemuksesta.
Bedömningskriterier
Arviointiasteikko: 1 – 5
• Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä.
• Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä
• Arvosana muodostuu arvoioitavan case tehtävän ja verkkotenttien keskiarvon perusteella.
Arbetsformer och schemaläggning
Opintojakson suorittamiseen on laadittu suositusaikataulu, mutta opinnoissa voi edetä omaan tahtiin.
Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.
Info
Nonstop aloitus, opiskelijoilla on mahdollista aloittaa opinnot 1.2.2022 alkaen. Suoritusaika 2 kk.
Ei sisäänottoa heinäkuussa.