Non-stop
Kursnamn Erityisruokavaliot
Kursdatum 09.08.2022 - 30.11.2022
Yrkeshögskolan Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu
Kursens språk Finska
Studiepoäng 5 SP

Bransch Turism och kosthåll HUB
Lärare Xamkin lehtori tai muu asiantuntija
Email
För öppna YH studenter Avgiftsfri
Nivå YH

Frågor relaterade till registreringspraxis
Anmälningstid 08.08.2022 - 02.10.2022
Kursförverkligande
Anmälning
ÖPPNA YH anmälning
Anmälningsinformation

Erityisruokavaliot

09.08.2022 - 30.11.2022

Beskrivning

Tavoitteet:

  • Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä tarpeita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) ja eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola).
  • Tavoitteena on oppia erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamisessa ympäristövastuullisuus huomioiden.
  • Lisäksi opiskellaan ruokavalioiden toteuttamista turvallisesti ja viestinnän näkökulmasta.

Sisältö:

  • Allergiat ja intoleranssiruokavaliot (mm. laktoosi-intoleranssi)
  • Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
  • Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot
  • Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (Fod Map)
  • Viestintä ja turvallisuus

Bedömningskriterier

Arviointi: 

  • Opintojaksolla on osaamista varmistavia verkkotenttejä, keskustelua ja vertaisarviointia
  • Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen tehtävä
  • Arvosana muodostuu tehtävien ja verkkotenttien perusteella.

Arviointiasteikko: 1-5

Arbetsformer och schemaläggning

Toteutus:

  • Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä myös pari- tai pienryhmätyönä.
  • Opinnoilla on suositusaikataulu, mutta jokainen voi edetä oman aikataulun mukaan.
  • Aikaan sidottuja virtuaaliluentoja ei järjestetä, luennot ovat tallenteina opintojaksoalustalla.

Toteutuksen osat:

  • Orientaatio opintoihin
  • Erityisruokavaliot ravitsemussuosituksissa, asiakasviestintä ja turvallisuus ½ op
  • Keliakia ja gluteiinittomat ruokavaliot (vilja-allergia) 1 op
  • Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinit 1 op
  • Ruoka-allergiat ja intoleranssit 1 op
  • Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot ½ op
  • Syventävä case tehtävä 1 op, tehtävän voi tehdä työelämän tai omien henkilökohtaisten tarpeiden näkökulmasta

5 op:n laajuinen opintojakso vastaa noin 135 tunnin työmäärää. Opintojakso toteutetaan kokonaan verkossa.

Info

Opiskelumateriaali: 

Materiaali on pääosin Learnin alustalla sähköisinä linkkeinä, tallennettuina verkkoluentoina, e-kirjoina ja artikkeleina. Muu opiskelussa käytettävä kirjallisuus ilmoitetaan opintojakson alkaessa.

Anmälningsinformation

Nonstop -opintojaksolla opiskelija pääsee aloittamaan opinnot noin yhden (1) viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Arvioitu suoritusaika on noin 2-3 kk.

Lisätietoja ilmoittautumisesta:

Avoimen AMK:n toimisto, avoinamk@xamk.fi

Tiedotamme koulutuksen toteutumisesta sähköpostitse. Jos viestiä ei ala kuulua, tarkasta myös roskapostit! Mikäli et voi osallistua, muista perua ilmoittautumisesi mahdollisimman pian.

Pidätämme oikeuden mahdollisiin muutoksiin.