Course description
Tavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija:
- Osaa arvioida ruokahävikin määrää ja eri hävikkilajeja (keittiö-, lautas- ja tarjoiluhävikki)
- Osaa hyödyntää osaamistaan yritysten tai muiden alan organisaatioiden kehittämisessä
- Tunnistaa ruokahävikkiin liittyviä taloudellisia mahdollisuuksia sekä rajoitteita työelämässä
- Ymmärtää ruokahävikkiin liittyvien lainsäädännöllisten tekijöiden merkityksen ruokahävikin myynnissä
Sisältö:
- Johdanto, kurssin tavoitteet ja käytänteet, pohdintatehtävä
- Ruokahävikkilajit ja hävikin vaihtelu
- Ruokahävikin taloudellinen merkitys ja ympäristöhaasteet
- Toimintaympäristö ja hävikin hyödyntäminen
- Esimerkkikohteet ja lainsäädäntö
Assessment criteria
Numeroarvio
Arviointikriteerit – tyydyttävä 1-2
- Opiskelija tietää ruokahävikin muodostumisen perusteita ja luettelee tärkeimpiä hävikkiin liittyviä käsitteitä.
- Opiskelija määrittelee ruokaketjun ruokahävikin pääasiat.
- Hän kykenee laskemaan ruokahävikin määrään liittyviä laskuja.
- Opiskelija nimeää ruokahävikkiin vaikuttavia tekijöitä ja luettelee niiden vaikutuksia ruokaketjussa.
- Hän osaa tunnistaa ruokahävikin vähentämisen vaiheet yksittäisessä yrityksessä.
Arviointikriteerit – hyvä 3-4
- Opiskelija kuvaa ruokahävikin muodostumisen perusteita sekä selittää siihen vaikuttavia ilmiöitä.
- Opiskelija tekee yhteenvedon ruokahävikkiin vähentämiseen tähtäävistä toimenpiteistä.
- Opiskelija pystyy kuvaamaan olosuhteita ja perustelemaan tiettyjen toimintatapojen käyttöä ruokahävikin vähentämiseksi (sovellukset, toimintamallit).
- Opiskelija arvioi ruokahävikin hyödyntämisen kannattavuutta sekä kykenee listaamaan toimenpiteitä.
- Opiskelija osaa selittää käsitteitä ja soveltaa tietämystään yksittäisen yritysten olosuhteisiin.
Arviointikriteerit – kiitettävä 5
- Opiskelija selittää, mihin ilmiöihin ruokahävikin muodostuminen ja hyödyntäminen perustuu sekä tulkitsee, laskee ja kommentoi siihen liittyviä ongelmia ja käsitteitä (hävikkilajit ja lainsäädäntö).
- Opiskelija selittää ruokahävikin vähentämiseen ja hyödyntämiseen tähtääviä toimenpiteitä ja analysoi siihen vaikuttavia tekijöitä.
- Opiskelija pystyy kuvailemaan ruokahävikin vähentämiseen tähtääviä suunnitelmia yrityksille, vertailee eri vaihtoehtoja ja perustelee valintojaan sekä kehittämisehdotuksiaan.
- Opiskelija vertailee ruokahävikin hyödyntämisen kannattavuustekijöitä ja osaa analysoida siihen tähtääviä kehittämisideoita.
Arviointiajankohdat: ma 30.9.2024, to 31.10.2024, pe 29.11.2024, pe 13.12.2024, pe 3.1.2025
Course way of working and time table
Itsenäisesti verkossa suoritettava toteutus aikavälillä 1.9.-31.12.2024
Course enrolment info
Ilmoittautuminen avautuu 1.8.2024 klo 8.00. Opintojakso on maksuton läsnäoleville tutkinto-opiskelijoille, avoimen amk:n polkuopiskelijoille sekä ammatillisten opettajakorkeakoulujen opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille.
Mikäli oma korkeakoulusi on mukana korkeakoulujen ristiinopiskelupalvelussa (RIPA), ilmoittaudu opintojaksolle oman korkeakoulusi Pepin/Pakin kautta. Mikäli oma korkeakoulusi ei ole vielä mukana korkeakoulujen ristiinopiskelupalvelussa, voit ilmoittautua erillisellä lomakkeella. Lomake löytyy tämän sivun yläosasta.
Avoimen AMK:n yksittäisiä opintojaksoja suorittaville opiskelijoille opintojakso on maksullinen (12€/opintopiste). Maksullisena opintojaksolle ilmoittautumiseen on oma ilmoittautumislomake.