Spring
Course name Food and nutrition
Course date 07.01.2025 - 11.05.2025
Institution Seinäjoki University of Applied Sciences
Course language Finnish
Credits 7 ECTS credit

Field Hospitality Management HUB
Teacher Sari Rimpelä, Leena Arjanne
Email
Available for open UAS Chargeable
Level Bachelor

Queries related to enrolment practices
Enrolment period 12.11.2024 - 19.02.2025
Implementation plan
Course enrolment info

Food and nutrition

07.01.2025 - 11.05.2025

Course description

Tavoitteet

  • Elintarvikekemian näkökulmasta opiskelija ymmärtää aineiden kierron kokonaisuutta ja merkitystä elintarvikeketjussa sekä rehujen ja elintarvikkeiden kemiallisen koostumuksen merkityksen ketjun eri vaiheissa.
  • Opiskelija ymmärtää ja osaa kuvata ravintoaineiden kemiallisia rakenteita, ominaisuuksia ja rektioita.
  • Opiskelija osaa soveltaa kemian teoreettista tietoa ammatillisessa yhteydessä ja ymmärtää raaka-aineiden ja tuotteiden kemiallisen koostumuksen merkityksen laadun ja turvallisuuden kannalta.
  • Opintojakson suoritettuaan opiskelija osaa nimetä (kirjallisuuden avulla) ja luokitella keskeisimpiä proteiineja, hiilihydraatteja ja rasvoja ja ymmärtää niiden perusrakenteen ja kemialliset ominaisuudet sekä esiintymisen ja merkityksen ruokaketjussa.
  • Ihmisen ravitsemuksen näkökulmasta opiskelija osaa nimetä ruoansulatukseen osallistuvat elimet ja vaiheet. Hänellä on valmiuksia laskea ravinnon saantia erilaisista aterioista.
  • Opiskelija osaa arvioida elintarvikkeita ja ruokavalioita ravintoaineiden lähteinä.
  • Opiskelija osaa tulkita ravitsemussuosituksia ruokapalveluiden, terveyden ja hyvinvoinnin kannalta. Hän osaa kuvailla suomalaisten ruoankäyttöä.
  • Opiskelija osaa soveltaen hyödyntää oppimaansa käytännössä (ihmisen ravitsemus, tuotetun ja käytettävän kasvi- tai eläinperäisen elintarvikeraaka-aineen laatu ja ominaisuudet) sekä osaa perehtyä aihepiiriin liittyvään kirjallisuuteen

Sisältö

  • Elintarvikkeissa tyypillisesti esiintyvien aineiden kemialliset merkinnät ja aineiden kierto
  • Ravintoaineiden (proteiinit, hiilihydraatit, rasvat) kemiallinen koostumus ja käyttäytyminen elintarvikeketjussa
  • Aminohapot ja proteiinien muodostuminen, rasvahapot ja rasvat, hiilihydraatit (sokerit, tärkkelys, selluloosa)
  • Tärkeimpien kivennäis- ja hivenaineiden kemiaa
  • Veden kemiallisia ilmiöitä – pH ja happamuuden merkitys elintarvikeketjussa
  • Käsiteltäviin aihepiireihin liittyviä soveltavia kemian laskutehtäviä
  • Ruoansulatuskanavan anatomia ja toiminnan perusteet
  • Ravitsemussuositukset (yleiset ja eri väestöryhmien)
  • Suomalaisten ruoankäyttö ja ravintoaineiden saanti
  • Ravinnonsaannin laskentaohjelma Fineli
  • Elintarvikkeet ja erityisruokavaliot ravintoaineiden lähteinä
  • Kemiaa keittiössä

Assessment criteria

Numeerinen arviointi 1-5

Course enrolment info

Ilmoittautuminen avautuu 12.11.2024. Opintojakso on maksuton läsnäoleville tutkinto-opiskelijoille, avoimen amk:n polkuopiskelijoille sekä ammatillisten opettajakorkeakoulujen opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille.

Ilmoittaudu opintojaksolle korkeakoulujen ristiinopiskelupalvelun (RIPA) kautta oman korkeakoulusi Pepissä/Pakissa.

Avoimen AMK:n yksittäisiä opintojaksoja suorittaville opiskelijoille opintojakso on maksullinen (12€/opintopiste). Maksullisena opintojaksolle ilmoittautumiseen on oma ilmoittautumislomake.