Course description
Tavoitteet:
Tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan erityisruokavaliota noudattavan henkilön ruokailuun ja ruokavalion toteuttamiseen liittyviä palveluita ravitsemussuositusten mukaisesti eri kohderyhmille (lapset, työikäiset, ikääntyneet) eri toimintaympäristöissä (koti, hoitolaitos, ravintola). Tavoitteena on oppia tuntemaan tavanomaisten erityisruokavalioiden taustalla olevat syyt, ruokarajoitukset, ravitsemukselliset riskit ja ruokavalioon soveltuvien elintarvikkeiden valintaa ja käyttöä täysipainoisen ravitsemuksen toteuttamiseksi ympäristövastuullisuus huomioiden. Lisäksi tavoitteena on oppia suunnittelemaan ja toteuttamaan palveluita asiakasturvallisuutta noudattaen ja viestimään asianmukaisesti.
Sisältö:
- Erityisruokavaliot ruokasuosituksissa
- Allergiat ja intoleranssit
- Kasvisruokavaliot ja kasviproteiinien käyttö
- Keliakia ja gluteenittomat ruokavaliot
- Herkän vatsan ja suolistosairauksien ruokavaliot (FodMap)
- Viestintä ja turvallisuus
Prerequisites
Perustietämys ravitsemuksesta edesauttaa opintojen suorittamisessa.
Assessment criteria
Opintojaksolla on oppimistehtäviä ja oppimista varmistavia verkkotenttejä. Opintoihin sisältyy 1 op laajuinen vertaisarvioitava case-tehtävä. Arvosana muodostuu arvioitavien tehtävien ja verkkotenttien keskiarvona. Arviointiasteikko Learn alustalla.
Course way of working and time table
Opiskelu on itsenäistä työskentelyä, osan tehtävistä voi tehdä halutessaan pari- tai pienryhmätyönä. Opinnoilla on suositusaikataulu ja opinnot voi suorittaa noin 2-3 kk aikana joustavasti haluamassaan järjestyksessä. Opintomateriaali on tallenteina Learnissa, ekirjoina ja linkkeinä sekä kirjallisuusvinkkeinä. Luennot on tallennettu, eikä opintojaksolla ole aikataulutettuja tapaamisia eikä ryhmätöitä. Tentit ja tehtävät voi suorittaa joustavasti omalla aikataululla.
Course info
Ensimmäinen nonstop-aloitus on 1.2.2024. Tämän jälkeen opiskelija pääsee aloittamaan opinnot noin yhden (1) viikon sisällä opinnoille ilmoittautumisen jälkeen. Opintojakson suoritusaika on kolme (3) kuukautta. Viimeinen ilmoittautumispäivä on 26.5.2024.