Non-stop
Opintojakson nimi Lukupiiri
Opintojakson ajankohta 15.09.2023 - 31.07.2024
Korkeakoulu Humanistinen ammattikorkeakoulu
Opintojakson kieli Suomi
Opintopisteet 5 OP

Opintojakson ala Kaikille aloille soveltuva, Humanistinen ja kasvatusala, Kielet ja kulttuurienvälinen viestintä, Kulttuuriala, Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Opettaja Outi Kuvaja
Email
Tarjotaan avoimen opiskelijoille Maksullinen
Taso AMK

Ilmoittautumiskäytäntöihin liittyvät kyselyt
Ilmoittautumisaika 07.08.2023 - 22.05.2024
Ilmoittaudu
Ilmoittautumistiedot

Lukupiiri

15.09.2023 - 31.07.2024

Opintojakson kuvaus

Lukupiiri -opintojakson (linkki Humakin verkkokauppaan) aikana sukelletaan lukemiseen ja kirjoihin eri tavoilla. Lukupiirissä tutustutaan kirjallisuuden tulkinnan keskeisiin käsitteisiin ja luetaan erilaisia tekstejä.

Sisältö

Lukupiirissä analysoidaan niin runoa kuin novellia, keskustellaan lempikirjoista, esitellään mieluisia lukupaikkoja ja kirjoitetaan yhdestä kotimaisesta teoksesta lukupiiripäiväkirja. Teos valitaan annetusta kirjalistasta. Lukupiirissä pääset kokeilemaan myös kirjanselkärunon tekemistä ja tarkastelemaan itseäsi lukijana.

Opintojaksolla opitaan kirjallisuusanalyysin keskeisiä käsitteitä, kehitetään omaa lukutaitoa sekä harjoitellaan tekstien (romaani, novelli ja runo) analysointia. Opintojaksolla käsitellään erilaisia lukemisen tapoja, omaa lukutapaa sekä erilaisia kirjallisuustieteen käsitteitä. Lukupiirissä tarkastellaan myös yhteisöllistä lukemista, ja tutustutaan esimerkiksi kirjallisuuteen liittyviin podcasteihin, blogeihin ja videoihin valinnan mukaan. Opintojakson kirjalista on laadittu sellaiseksi, että se sopii monenlaisille lukijoille.

Lukupiiriin osallistuminen vaatii halua lukea ja kehittää omaa lukutaitoaan.

Tavoitteet

Opiskelija

  • tietää erilaisia lukemisen tapoja
  • tietää kirjallisuuden lukemiseen ja tulkintaan liittyviä käsitteitä
  • tietää kaunokirjallisuuden suuntauksia ja tyylejä
  • ymmärtää kaunokirjallisuuden merkityksen osana kulttuurista ja yhteisöllistä perintöä ja maailmankuvaa.

Arviointikriteerit

Opintojakso arvioidaan asteikolla suoritettu-täydennettävä. Opintojakson hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan, että kaikki lukupiirin tehtävät on hyväksytysti suoritettu.

Opintojakson työskentelytavat ja aikataulutus

Opintojakso suoritetaan verkossa itsenäisesti. Opintojaksolle voi ilmoittautua milloin vain toteutusaikana ja suorittaa omaan tahtiin toteutusaikana. Opintojaksolla perehdytään kirjallisuuden analysointiin eri tavoin.

Lukupiiri suoritetaan itsenäisesti ja lukupiirin aikana luetaan yksi kotimainen teos annetusta kirjalistasta. Teoksen pohjalta kirjoitetaan ohjeiden mukainen lukupiiripäiväkirja. Lukupiirissä on erilaisia tehtäviä: luku-, kirjoitus- ja tulkintatehtäviä.

Opintojakson lisätiedot

Opiskelijapalautetta:

”Paljon erilaisia tehtäviä ja hyviä materiaaleja. Kiva, että joukossa oli ns. kevyempiäkin tehtäviä, kuten kirjanselkärunous. Pidin myös siitä, että kursissa oli tietynlaista yhteisöllisyyttä, kun sai lukea myös muiden verkkotekstejä. Hyvin rakennettu kokonaisuus”.

”Tehtävien erilaisuus on ollut parasta. Innostuin taas lukemisesta ja kirjoittamisesta. Kiitos kirjavinkeistä.”

”Lukeminen on ollut parasta. Ja muiden lempikirjoista lukeminen. Paljon tuli vinkkejä myös lukuinnon sytyttämiseen. Se on arvokasta, jota toivottavasti tulevaisuuden opettajana voin viedä omille opiskelijoilleni.”

”Upea mahdollisuus keskittyä johonkin aivan muuhun aiheeseen, kuin omat opinnot! Ihanaa, että oli kerrankin mahdollisuus tehdä aivan omaan tahtiin jotain. Silti tehtäviin oli saatu yhdistettyä yhteisöllisyyttä keskusteluilla ilman nihkeää pari- tai ryhmätyöskentelyä! Pelkkiä ruusuja kurssista! ”

”Hieno kurssi kaiken kaikkiaan. Tykkäsin, kun tässä oli paikoin kevyempää otetta, mutta sitten myös syvällisempää pohdintaa joutui tekemään. Parasta oli laululyriikoiden analysointi ja muiden tekstien lukeminen niiden tiimoilta.”

”Monipuolinen lähestyminen, kokonaan itsenäinen työskentely ja oman aikataulun laatimisen vapaus. En tarvinnut ohjaavalta opettajalta lisätietoja suorittamisen aikana, kaikki oli kerrottu kurssialueella selkeästi ja ymmärrettävästi.”

Ilmoittautumistiedot

Non-stop-opintojaksoilla ilmoittautumiset käsitellään mahdollisimman pian, viimeistään kahden viikon kuluessa ilmoittautumisesta. Kun ilmoittautuminen on käsitelty, saat sähköpostitse kirjautumisohjeet Humakin järjestelmiin. Löydät opintojakson suoritusohjeet verkko-oppimisympäristöstä.

Humakin ohjeita CampusOnline -opiskelijoille löydät Opiskelijan oppaasta.

  • Lomakkeet ovat avoinna vain ilmoittautumisaikana – muista siis ilmoittautua ajoissa!
  • Täytä sähköpostiosoitteesi huolellisesti.
  • Kun olet lähettänyt lomakkeen, saat vahvistuksen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen. (Tarkista myös roskapostikansio ja ole tarvittaessa yhteydessä sähköpostitse: avoinamk@humak.fi.)
  • Jälki-ilmoittautumisia ei valitettavasti voida ottaa vastaan.

Huom.! Mikäli kotikorkeakoulusi on HAMK, Turun AMK tai XAMK, käytä ristiinopiskelupalvelua (ripa). Lisätiedot ja tarkemmat ohjeet ilmoittautumiseen saat korkeakoulustasi. Ripasta löydät tietoa myös CampusOnline-sivulta.

Pidätämme oikeuden muutoksiin.